Maurice Knegtel (Rotterdam, 1963) is meester (Roshi) en priester in de Soto zen traditie. Hij ontving in 2009 Dharma transmissie (Shiho) van zenmeester Genpo Roshi in de lijn van Taizan Maezumi Roshi en op 26 juni 2018 Inka, het ‘Final Seal of Approval’. Maurice heeft vergelijkende wijsbegeerte en Sanskriet gestudeerd en is gespecialiseerd in de Indiase boeddhistische filosofie.

Hij is de auteur van drie boeken over integratie van spiritualiteit in het dagelijkse leven: Voorbij willen en weten (1998, herdruk Juwelenschip 2013), Zelfonderzoek (1999) en De vrijheid om te verliezen (2000). In 2004 verscheen van hem Het Dharma Spel, over een spel dat de Boeddha met zijn leerlingen speelt om de essenties van het boeddhisme inzichtelijk te maken. In 2008 verscheen zijn boek Ontwaakte aanwezigheid – Over het wat, hoe en waartoe van zen. In maart 2012 kwam Integrale Zen – Je dagelijkse leven is spirituele beoefening uit. Het is dit boek dat de grondslag legt voor zijn spirituele gemeenschap Izen, die zich richt op het meditatief beoefenen van je dagelijkse leven ‘on the spot’ en precies zoals je het leidt. In oktober 2014 verscheen bij Juwelenschip Uitgeverij zijn ultieme boek over zen: Het laatste woord van Zen. Toch bleek dit niet zijn laatste boek te zijn, want in maart 2020 verscheen Het afdalen van de berg, dat gaat over het stap voor stap belichamen, manifesteren en uitdrukken van het grenzeloze Licht en de onbeperkte vrijheid die het leven is, te midden van ‘de weerstand’ van het dagelijkse leven. En in september 2023 verscheen De Toren van Liefde met vertaling van en commentaar op de meest pregnante stukken uit het Avatamsaka soetra. Een boek over verlichting, verbinding en jezelf aannemen als instrument.

Tussen 2006 en 2015 was Maurice ook actief als programmamaker bij de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS), onder andere op internet als de Cybermonnik. Meer informatie over Maurice Knegtel Roshi kunt u vinden op www.juwelenschip.nl.

Over Izen

Maurice is zenmeester bij Izen. Hier volgt waar Izen voor staat van Izen.nl: “Voor wie zijn of haar leven wil verdiepen, biedt Izen (Integrale Zen) een volwaardige spirituele praktijk aan, in je dagelijkse bestaan, precies zoals jij dat al leidt. Door middel van zen-meditatie, lichaamswerk, groeps- en individuele begeleiding, ondersteunen we je in jouw persoonlijke onderzoek van en omgang met de grote vragen van je bestaan.  Of zoals de zen-traditie het zegt, ‘De Grote Kwestie van Leven en Dood’.”

Maurice Knegtel als boeddhistisch priester