“Het Avatamsaka soetra wordt gekenmerkt door een ongebreidelde overvloed. Het gaat alle perken te buiten. De tekst is een uitnodiging om de concrete, fysieke realiteit waarin je leeft te zien als een onzegbaar, caleidoscopisch wonder. Het beschrijft het dagelijkse leven als een grote, zichzelf ontvouwende, magische trip.”

Het Avatamsaka of ‘Bloemenkrans’ soetra is de meest opzienbarende tekst van alle boeddhistische soetra’s. Het schrijft op een duizelingwekkende wijze de dagelijkse realiteit die we aan den lijve ervaren uit. Hiermee biedt het een adequate metafoor van de ontwaakte geest: de Toren van Liefde.

Knegtels vertaling van de meest pregnante gedeelten van het Avatamsaka soetra uit het Sanskriet in het Nederlands, vormt het uitgangspunt van een verkenning op een onderzoekende en interactieve wijze van ons concrete zintuigelijke ervaren. Wat zien we als we kijken? Wat horen we als we luisteren? Wat beweegt ons? Wat is dit? Wie ben ik? Hiermee beginnen we een adembenemende reis naar het alledaagse. En gaandeweg vragen we ons af, wat het voor ons leven in de wereld betekent, om onszelf in resonantie en intieme verbondenheid met al wat is te ervaren?

“De Gandhavyuha biedt als geen andere tekst een glim van dit ontwaken en een aanzet tot een hernieuwd religieus besef en daarom is juist in deze tijd van prangende urgentie een vertaling van dit deel van het Avatamsaka soetra van het grootste belang.”

De Toren van Liefde is hier te verkrijgen.